Placek z owocami i kruszonką
W kuchni najbardziej lubię piec placki to mi zawsze wychodzi. Ciasto lubię proste nie skomplikowane by zdążyć na kawę za godzinę. W zeszłym roku w moich ebookach zdradziłam Wam kilka przepisów i bardzo dużo osób napisało do mnie, że skorzystało z przepisów i są bardzo dobre.
Dlatego też powstanie tutaj osobny cykl wypieki gdzie podzielę się moimi przepisami.
Podaję przepis na placek z owocami na mące bezglutenowej:
3 – 4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki ( 100 ml) mąki kukurydzianej bezglutenowej
1 szklanka mąki ryżowej bezglutenowej
1/2 szklanki cukru jeżeli lubisz słodkie placki to wsyp 3/4 szklanki
1/2 szklanki oliwy
1/2 szklanki mleka lub jogurtu
4 sztuki jabłek lub 0,5 kg śliwek węgierek
Kruszonka :
1/2 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki kukurydzianej
Wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 170 stopni termoobieg i pieczemy 45 minut.
Życzę smacznego