fartuszek

Fartuszek muffinka

Fartuszek kuchenny z dowolna aplikacją. Ja przygotowałam aplikację muffinkę do pobrania.

Potrzebujemy materiał bawełnę szerokości 150 cm długości 80 cm.
Kawałki materiałów które wykorzystamy jak aplikację.
Składamy tkaninę na pół, wycinamy dół zaokrąglamy i pod pachami wg. rysunku na zdjęciu.

 

Układamy tkaninę i zaznaczamy centymetrem.

 

 

Wycinamy wg. szablonu aplikację i podklejamy ją flizeliną, kienszonkę wycinamy i pasek zakończenia kieszonki (biały) długości kieszonki szerokości 5 cm.

 

Kieszonkę górą obszywamy białym paskiem, który przyszywamy prawą strona do lewej, a następnie składamy  na pół i przewijamy na prawą stronę zaprasowujemy by łatwiej było przyszyć. Następnie obrzucamy overlockiem   kieszonkę w koło.

 

Obrzucamy overlockiem fartuszek w koło i dobrze jest przeprasować obrzucenie. Odmierzmy miejsce zamocowania kieszonki przypinamy szpilkami i przyszywamy wąsko ściegiem prostym. Ja używam do tego wąskiej stopki której prawa strona prowadzenia wyznacza mi szerokość przyszycia.

 

 

Aplikację mam  wyciętą i podklejoną układam na fartuszku i przypinam szpilkami. Używam do przyszywania aplikacji stopkę do guzików. Wykonuje to ściegiem zygzakowym szerokość ściegu 3 długość prawie zero na zdjęciu dolny pokazuje ustawienie.

 

 

 

 

 

Wycinam z tkaniny zasadniczej paski czyli prostokąty szerokości 7cm i długości
do zawiązania na pasie 2 szt pasków długości 50 cm
do wiązania na szyi 1 szt długości 20cm, i 1 szt 45cm.
Następnie należy zaprasować brzegi na szerokość 6mm w koło i złożyć na pół i ponownie zaprasować.

 

Następnie ostebnujemy w koło paski na szerokość 1 mm od brzegu. Dobrze jest ponownie przeprasować paski  po przeszyciu.

 

Przypinam pasek długości 20cm na górze fartuszka przykrywamy brzegiem fartuszka podnosimy do góry i przypinamy, tak przypinamy pozostałe paski i na szerokość 1cm podwijamy brzeg fartuszka po całości.
W miejscu przyszycia pasków radzę przeszyć dwa razy .

 

 

 

 

Na pasku górnym przyszywam sprzączkę do regulacji mocowania paska.

 

Po 30 minutach mamy fartuszek gotowy.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *