MATERIAŁY I DODATKI

Włókna naturalne

Temat tkanin przewija się ostatni bardzo często dlatego postanowiłam przybliżyć ten temat. Wybór w tkaninach do produkcji odzieży jest ogromny, a nazwy bardzo często nic nam nie mówią. Rozwój technologii chemicznej spowodował, że praktycznie jak stworzy się odpowiedni łańcuch chemiczny to powstanie tkanina.

Zacznijmy od początku.

Włókno jest podstawową jednostką struktury wielu materiałów, która charakteryzuje się znaczną długością i niewielkim przekrojem. Włóknem jest struktura, której długość jest minimum 100 razy większa od jej przekroju. Włókna występują zarówno w materiałach naturalnych jak i produkowanych przez człowieka.
Podstawowym składnikiem włókien roślinnych jest celuloza zaś zwierzęcych białka.

Włókna dzielimy na :
  • włókna naturalne
  •  włókna chemiczne
  •  włókna sztuczne
  • włókna syntetyczne
1. WŁÓKNA NATURALNE

dzielimy na roślinne, zwierzęce i mineralne:
a) włókna roślinne
Włókna roślinne możemy uzyskać z każdej części rośliny.
    • z nasion -bawełna, kapok
    • z łodygi – len, konopie, juta, ramia
    • z liści – sizal, manila
    • z owoców – kokos

 

KAPOK – dzięki naturalnej zawartości tłuszczu jest nieprzemakalny, jego włókna są cienkie, miękkie i błyszczące.

zdjęcie Wikipedia

BAWEŁNA –  służy do wytwarzania miękkiej tkanin w przemyśle tekstylnym, w produkcji materiałów opatrunkowych, sieci rybackich, filtrów do kawy, papieru (banknoty dolarowe, a także ekskluzywne materiały piśmienne), prochu strzelniczego. Kiedyś używano jej do produkcji węży strażackich. .

KONOPIE – włókna są bardzo trwałe, odporne na procesy gnilne. Używane są w przemyśle powroźniczym do produkcji plandeki jako osnowę podkładową do produkcji dywanów. Pakuły stosujemy do uszczelniania rur.

JUTA – charakteryzuje się ostrym zapachem nie jest odporna na gnicie. Stosujemy do produkcji tkanin opakowaniowych, obijania ścian, produkcji pasów, tkanin podkładowych do wykładzin.

 

RAMIA – dobrze wchłania wodę , łatwo poddaje się barwieniu, odporne na światło. Wytwarzamy z niej delikatną, lekką, trwałą tkaninę na pościel, obrusy, tasiemki i sznurki.

LEN – dobrze wchłaniają wilgoć, z lnu wyrabiamy tkaniny pościelowe, obrusowe, ręczniki, ściereczki do wycierania naczyń tkaniny odzieżowe, dekoracyjne techniczne. Wyrabiamy także nici, sznurki, sieci rybackie.

SIZAL – odporne na rozrywanie , wycieranie i wilgoć, łatwo poddają się barwieniu. Zastosowanie w przemyśle powroźniczym, do produkcji dywanów, sieci, mat i sznurków.

MANILA – są bardziej odporne niż sizal, nie działa na nie woda morska. Do produkcji lin okrętowych i przemysłu powroźniczego.

KOKOS – odporne na tarcie i niszczenie. Wykorzystywane są w przemyśle powroźniczym, materace i szczotki a także latawce i wykładziny.

 

b) włókna zwierzęce:

Dzielimy na :


uwłosienie ssaków:

  • wełna – owcza, kozia, wielbłądzia, królika angorskiego,
  • włos – króliczy, zajęczy,
  • sierść – bydlęca,
  • włosie – końskie
jedwabie:
  • jedwab morwowy
  • jedwab dębowy.

 

WPŁYW WŁAŚCIWOŚCI WŁÓKIEN NA WŁAŚCIWOŚCI UŻYTKOWE MATERIAŁÓW ODZIEŻOWYCH

  1. Kształt włókna – wpływa na zdolności przędne, a także na właściwości izolacyjne,
  2. długość – wpływa na wytrzymałość wyrobu im dłuższe, cieńsze i gładsze  włókno tym trwalsze w użytkowania,
  3. grubość – decyduje o grubości nitki z cieńszego włókna otrzymujemy nitki czesankowe, z grubszych nitki i tkaniny zgrzebne,
  4. wytrzymałość – decyduje o wytrzymałości wyrobu i jego trwałości,
  5. sprężystość decyduje o właściwościach estetycznych odzieży, są one trwałe w użytkowaniu i się nie gniotą,
  6. izolacyjność włókna są złym przewodnikiem ciepła, te które w swojej objętości zawierają dużo powietrza mają dobrą izolacyjność, a wyroby są ciepłe ( wełniane wyroby),
  7. higroskopijność – decyduje o właściwościach higienicznych odzieży wchłaniając wilgoć ze skóry zapewniając nam komfort użytkowania,
  8. chemiczne – odporność na podwyższoną temperaturę , sposób spalania, odporność na działanie zasad kwasów i chloru, mają one też wpływ na sposób konserwacji odzieży.
Zdjęcia wykorzystane w tym poście są z Internetu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *